Assalamo alaykoum og hei – takk for sist og for at du er tilbake og titter på siden min.😍

Som jeg nevnte tidligere, er jeg ikke helt sikker på hvor jeg vil eller hva jeg skal med denne bloggen. Jeg har derfor ikke visst hva jeg skulle skrive om. Men som fastende (i skrivende stund) muslim falt det meg veldig naturlig å skrive om Ramadan.♥️

Er du feirende er du allerede godt i gang med Ramadan for denne gangen. Er du en ikke-muslim har du sikkert fått med deg at det er Ramadan og lurer kanskje litt på hva det egentlig er. Dette innlegget er for dere begge. 

Hva er ramadan?

Ramadan et navnet på den niende og helligste måneden i den islamske kalenderen. Hijrikalenderen (som den heter) er 11 dager kortere enn et vanlig kalenderår. Ramadan og islamske høytider beveger seg derfor bakover for hvert år. I fjor startet Ramadan den 17. mai 2018, i år startet det den 06. mai 2019.  

Under Ramadanmåneden faster alle muslimer fra soloppgang til solnedgang. Det betyr ikke noe inntak av mat eller drikke. Ektepar skal heller ikke ha noe seksuell kontakt med hverandre mens de faster. Man skal ikke krangle med noen og passe ekstra godt på oppførselen sin – for å nevne noe. 

Å faste under Ramadan er pålagt alle voksne muslimer med god helse. Eldre, syke, gravide, ammende, reisende og menstruerende slipper å faste men må ta igjen dagene en ikke fastet hvis man ved en senere anledning har mulighet. Har man ikke det kan man gjøre opp for seg ved å gi penger til fattige.

Hvert år får jeg spørsmål om jeg syns det er vanskelig å faste. Svaret er ja. Selvfølgelig er det vanskelig. Det er både tøft og utfordrende, man bruker gjerne noen dager på å vende kroppen til det men det er meningen. At man skal streve og ofre. Min erfaring er at alt handler om innstilling. Er du innstilt på at det skal gå bra, planlegger du godt på forhånd og forbereder deg der du kan, går det enklere enn forventet. Har du på forhånd bestemt deg for at det kommer til å bli utrolig utfordrende pga saker og ting som dukker opp i livet, ja da blir det dessverre veldig vanskelig. 

Alle muslimer som gjennomfører en Ramadan sitter likevel igjen med følelsen av at det absolutt var verdt det. Ikke bare har fasting mange helsemessige fordeler men det betyr så mye mer for den enkelte. 

Ramadanstemningen er helt unik. Tilhørigheten man føler, det å vite at alle verdens muslimer i fellesskap praktiserer religionen ved å faste er rørende, det er vakkert og fint. Det at vi i felleskap ofrer godene Allah (Gud) har gitt oss for Hans skyld, for å adlyde og underkaste oss vår skaper – det rører meg til tårer. 

Personlig handler Ramadan for meg om å tro, om familien, om å gi og å verdsette det man er velsignet med. I fastende tilstand reflekterer man oftere på ting man ellers tar for gitt og ting man ikke tenker på så ofte. Et eksempel er når jeg mater mine barn middag mens jeg selv er sulten fordi jeg faster. 

Det skjærer i hjertet mitt å tenke på at det finnes mødre der ute som mater sine barn mens de selv er like sultne, men må legge seg sånn fordi den eneste maten de fikk tak i måtte gis til barna. Når jeg brer dynen over barna mine og kysser dem god natt om kvelden, kan jeg føle på en overveldende takknemligheten fordi jeg vet at mine barn legger seg med magen full, i en varm seng mens det finnes barna som sovner sultne og ute på gata et sted. Et barn like lite som mitt, like høyt elsket, like verdsatt men svært uheldig💔

Fordi man i ramadan tenker ofte på de fattige og mindre heldige gir man kanskje litt mer fra egen lomme fordi det er enklere å huske på dem. Man ber mer og viser takknemlighet til Allah gjennom fasten, bønn og gode gjerninger og god oppførsel. 

Det sosiale.

Når jeg var yngre og bodde hjemme var det i Ramadan at familien vår samlet seg rundt middagsbordet for første gang på flere måneder. I hverdagen kom jobb, studier, fritidsaktiviteter og livet generelt i veien. Men i Ramadan planla vi våre liv etter Ramadan. Ikke omvendt. 

Mange familier serverer ekstra fine middager i Ramadan. Rett og slett fordi hele familien samles for første gang på lenge og fordi man ønsker at fastende skal få ekstra god mat når de ikke har spist på så mange timer. Dette er ikke noe religionen vår krever. Faktisk så lærer vi i islam at det enkleste ofte er det beste. I år valgte jeg å fokusere veldig på dette. At middagene våre skulle være helt alminnelige. Dette var et av mine personlige mål denne måneden. Å sløse mindre med mat. Lage mindre og enklere retter. Vi spiser «vanlig husmannskost». Jeg gjorde det ekstra stas første dag i Ramadan med dekket bord og pynt som markering på starten av Ramadan. Andre dagen spiste vi restene. Og tredje dagen spiste vi vanlig middag vi ellers hadde spist hvis det ikke var Ramadan. Det fortsetter vi med ut Ramadan.

Et annet ønske for Ramadan var å gjøre det til noe minneverdig og en fin tradisjon for mine barn. Dette har jeg ikke gjort noe av tidligere. I år er eldste min stor nok til å forstå mer. Barna mine har fått Ramadankalender. Den har jeg fylt med små lapper med gode gjerninger barna skal gjøre og informasjon om islam og Ramadan. I helgene og ellers innimellom får de noe godt i kalenderen. En lignende kalender med gode gjerninger har de fått i barnehagen også. Der ble hele barnehagen involvert. De spiser typisk mat vi spiser i Ramadan som dadler, suppe og smoothie, de lærer om det å faste og har en Ramadankalender.

Når jeg var yngre og fastet var det mange som ikke visste hva Ramadan var. Nå har tiden forandret seg. De aller fleste vet og både ikke-muslimske kollegaer, naboer og venner har ønsket oss «Ramadan mubarak» . Mangfoldighet og respekt for hverandre kaller jeg det ♥️

Når det har gått en mnd og Ramadan er over, feires dette med eid. Det er enhver muslims plikt å sørge for at alle verdens muslimer har penger til å feire eid med. Det går store innsamlingsaksjoner før eid i store deler av verden. Disse pengene som sammes inn deles ut til fattige før eid slik at de har tid til å handle inn og gjøre klart til eidfeiring, de også. Eid er nesten som julaften hos oss. Dagen starter med at alle dusjer og steller seg og har på seg nye penklær. Så møtes alle, store og små, i moskeene til felles bønn. Deretter spiser vi frokost med storfamilien. Og senere en bedre middag og kaker. Barna får gaver og det er lek og moro fra morgen til kveld. Vi sier at eid er barnas dag. Det fokuseres veldig på å glede barna. Vi teller ned til eid allerede her hjemme.✨♥️